Shiatsumassage

28 februari 2019 Matilda Sjöqvist
Shiatsumassage

Massage som behandlingsform har funnits i tusentals år även om man inte alltid kallat det för massage eller utövat det på samma sätt. Olika kulturer har olika former av massage, i Thailand finns den thailändska massagen, i Sverige den klassiska svenska massagen och i Japan finns shiatsumassage. Som tur är behöver man inte åka till respektive land för att få prova på massagen. Dessa massagetekniker har spridits över världen och många massörer behärskar dessutom olika tekniker. Nästan oberoende av var man bor i landet finns det någon som arbetar som massör i närheten av en, antingen på heltid i en salong eller någon som har det som deltidssyssla och kan komma hem till en för att ge massage. I vissa fall kan man behöva åka en bit för att prova en ny form av massage, som till exempel tantramassage Malmö.

Liksom den thailändska massagen så utförs även shiatsumassage på en madrass på golvet. Hur behandlingen utförs ser olika ut beroende på vem som utför den, men vanligtvis så använder massören sina tummar, handflator, armbågar, fötter och knän för att kunna ge hårdare tryck. Man brukar säga att shiatsu är som en blandning mellan healing och akupressur, då det handlar mycket om tryck samt chi, den livsenergi som sägs strömma genom kroppen. Till skillnad från den vanliga klassiska massagen där massören knådar musklerna och gör olika töjningar, så fokuserar shiatsun på tryck och pressningar. Det gör att det är en skonsam behandling där man får chansen att slappna av ordentligt och känna sig bortskämd och omhändertagen under en stund.

Den här behandlingen passar bra för den som har ett stillasittande arbete och som kanske inte får så mycket naturlig rörelse i vardagen. Då det lätt leder till stelhet och smärta kan det avhjälpas genom en ordentlig uppmjukning under en session med shiatsumassage.

Fler nyheter