Så ser livet ut för brukare och personlig assistent

13 augusti 2021 Lily Hansen

Personlig assistent. Smaka på orden. Det innebär ett enorm ansvar att jobba som personlig assistent. Din brukare kommer till hundra procent behöva förlita sig just på dig för att klara av sina vardagliga bestyr. Brukaren kommer inte kunna ta på sig kläder, inte få gå på toaletten eller kunna äta om inte du finns där vid hens sida för att hjälpa till med varenda litet steg. Förstår du hur beroende brukaren är av sin personliga assistent?  

En personlig assistent som inte gör sitt jobb ordentligt kommer innebära en odräglig vardag för den stackars brukaren. Han eller hon kanske inte ens kan berätta att någonting är fel, beroende lite på hur svårt handikapp personen har. Men, på andra hållet kan det också växa fram en fantastisk vänskap ur relationen mellan brukare och personlig assistent. De spenderar otroligt mycket tid tillsammans och lär ofta känna varandra verkligen på djupet. 

 

two women sitting on chair

 

Ett unikt band

Tids nog kommer brukaren att börja lita på den personliga assistenten. Det är bara naturligt att brukaren är skeptisk från början. Hen har säkert haft flera olika assistenter redan som kommit och gått. Brukaren måste kunna försäkra sig om att du är någon som hen kan lita på. 

Det kan tyckas orättvis att du behöver börja i en sådan uppförsbacke, men det är oftast så livet fungerar. Man måste ha respekt för att det kan ta ett tag innan relationen klickar. 

Brukaren och den personliga assistenten kommer antagligen stöta på många utmaningar tillsammans. Det kommer finnas svåra stunder. Men det kommer också finnas långa perioder där ni verkligen älskar varandras sällskap. Ni kommer att få se varandras bästa och sämsta sidor. Ni lär känna varandra som få andra för möjlighet till att göra. Det är en relation och ett band som är ganska unikt, men den är i allra högsta grad väldigt vacker.

Fler nyheter