Renovera eller byta fönster?

15 juli 2019 jonas olsson
Renovera eller byta fönster?

Fönster är bland de viktigaste delarna av ett hus, och därför är det viktigt att se till att de hålls i gott skick. Med tiden trillar de dock, som de flesta saker, sönder. Glas kan spricka, färg kan flaga, trä kan i värsta fall börja ruttna. När detta händer måste man göra något åt det så snabbt som möjligt – frågan är bara vad? Att renovera och byta fönster har olika för- och nackdelar, och det kan vara svårt att veta vad som är bäst för en specifik byggnad. 

 

 

Renovera

Den vanligaste anledningen folk har till att renovera fönster är att det jämförelsevis är mycket billigt. Att renovera är dessutom miljövänligt eftersom att man återanvänder en hel del material. Det är lätt att tro att en renovering endast handlar om att fräscha upp fönstret lite grand, men det är mycket mer än så. En bra renovering förvandlar ett gammalt fönster till ett nytt fönster utan att kosta dig en förmögenhet. Dock bör man se till att anlita ett pålitligt företag när man ska renovera fönster, eftersom en dålig renovering av ett fönster kan behöva göras om efter bara något år. En annan nackdel är att även den bästa fönsterrenoveringen troligtvis inte kommer att hålla lika länge som ett helt nytt fönster. 

Byta

Om man byter ut fönstret helt och hållet får man ett fönster som kommer att hålla betydligt längre än ett som bara renoverats. Dessutom får man chansen att byta stil på fönstret på ett sätt man inte kan när man renoverar – man kan till och med byta ramens material. Väljer man att byta till ett PVC-fönster behöver man inte ens underhålla fönstret i framtiden. Nackdelen med att byta ut fönstret helt är att det blir mycket dyrare, men om inte det är ett problem så kan ett fönsterbyte vara det som passar allra bäst.

Fler nyheter