Miljonproducerade bilar i en miljardindustri

26 juli 2020 jonas olsson

Är du ägare till en Ford? Då är det bara att gratulera till ett utmärkt val av bil. Men det vet du förstås redan om. Du är heller inte direkt ensam om det. Ford är nämligen den mest sålda bilen i världshistorien. Den Ford som står i ditt garage eller på din parkeringsplats är en av nästan 1,7 miljoner producerade bilar av märket Ford. Det är en svindlande summa. Det är nästan som om varje enskild invånare i den tyska staden Hamburg hade ägt varsin bil. Kan du tänka dig vilken trafikstockning det hade inneburit? Så många Ford har det alltså producerats, och det bara hittills.  

 

Från bondgård till verkstad 

Historien bakom Fords skapelse är en fantastisk sådan. Det var amerikanen Henry Ford, död 1947 vid 83 års ålder, som grundade företaget Ford Motor Company. Som barn bodde han på en bondgård tillsammans med sina föräldrar som invandrat från Irland och Tyskland. Att arbeta på en gård föll dock inte  den unge Ford i smaken. I tonåren fick han chansen att börja arbeta på en mekanisk verkstad och det var väl egentligen där allting började. Intresset för det som kom att bli löpandebandprincipen fick sin start, och Ford var en av de allra första att utnyttja principen även för biltillverkning.  

 

 

Särskilda verkstäder för Ford 

Hela historien om Fords utveckling från att den 17-årige Ford satte sin fot på en mekanisk verkstad får naturligtvis inte plats i en sådan här text. Men att det gick helt okej för Ford och att bilarna så småningom började massproduceras har vi idag ett tydligt resultat på. Ford blev miljardär på kuppen. Kanske känner du dig som Ford när du sitter bakom ratten. Nyfiken och driven att fortsätta utvecklas. Idag finns det dessutom bilverkstäder som specialiserat sig extra på Ford. Googla “Ford Verkstad i Stockholm” för att se vilka dessa är i huvudstaden.  

 

Fler nyheter