Metallicas fyra basister

23 april 2019 Mikael Barani
Metallicas fyra basister

Nästa år påbörjar Metallica sitt femte decennium som band. En imponerande rymd tid med tanke på hur svårt det är att navigera existensen som grupp med spretande viljor, något alla som har sett Metallica-dokumentären ”Some Kind of Monster” kan intyga.
Speciellt när det kommer till bandets kärna: James Hetfield och Lars Ulrich. Duon drar förvisso åt olika håll, men Metallicas bestående originalmedlemmar har hållit ihop genom vått och torrt.

För dig som spelar basgitarr, och för alla andra för den delen, så kommer här en genomgång av Metallicas basister. Om du efteråt blir sugen på att uppgradera din basgitarr så får du snabb service hos DanGuitar.

Ron McGovney: 1982 – 1982
Bandets ursprunglige basist var relativt kortvarig. McGovney och James Hetfield var barndomsvänner och lirade ihop i ett band innan Hetfield och Lars Ulrich bjöd in McGovney till att vara med i Metallica. McGovney relation till Ulrich och gitarristen Dave Mustaine vad dock ansträngd.
Till slut sade McGovney upp sig, ett beslut som underlättades av att han kände att övriga bandet utnyttjade hans kontakter (han hade bakgrund som fotograf) och att han enligt sig själv sågs mer som en chaufför och ekonomisk mjölkko än musiker.

Cliff Burton: 1982 – 1986
När James Hetfield och Lars Ulrich var på konsert med bandet Trauma blev de imponerade av ett brutalt gitarrsolo. När de efteråt fick reda på att gitarrsolot egentligen var ett bassolo, signerat Cliff Burton, värvade de honom till bandet.
Burton visade sig inte bara vara en fantastisk bassist, utan även en fenomenal låtskrivare. Han hann spela in tre album med Metallica innan han dog i en turnébussolycka i Sverige utanför Ljungby den 27 september 1986.

Jason Newsted: 1986 – 2001
Efter Burtons död höll Metallica audition med över 50 musiker för platsen som bassist i bandet. Jason Newsted var sist i kön och kom väl förberedd eftersom han hade pluggat in Metallicas dåvarande setlist. Efter att Burtons föräldrar godkänt Newsted som bassist bjöds han tillbaka av bandet, fick nyheten och en kram av Burtons mamma.
Newsted spelade på flera av Metallicas kommersiellt största album, men när han i början av 2001 föreslog att bandet skulle ta en ettårig paus – under vilken Newsted ville fokusera på sitt projekt Echobrain – sade resten av bandet nej. Då tackade Newsted helt sonika för sig.

Robert Trujillo: 2003 – nutid
Värvningen av Robert Trujillo som Metallicas nya bassist är en del av dokumentären ”Some Kind of Monster”, där tittaren får följa bandets audition under inspelningar av St. Anger (på vilken producenten Bob Rock spelar bas). Trujillo hade träffat Metallica när Sucicidal Tendencies – där Trujillo var bassist – öppnade för bandet.
Han är numera den bassist som har innehavt sin position längst i Metallica.

 

Fler nyheter