Konst är till för alla

26 april 2019 jonas olsson
Konst är till för alla

En burk tomatsoppa. Ett par glasögon liggandes på golvet. Ett gigantiskt träbygge vid Skånes nordvästra kust. Konstverk kan ta sig många olika uttryck men visst är det just det som gör konst så himla roligt? Idag är det nog vanligast att man kopplar samman ordet konst med målningar och tavlor. Det är enkelt att hitta fantastiska konstverk online och snabbt få dem hemskickade i sin brevlåda. MyNewArt.se är bara en av många online-gallerior där man kan kan spendera timmar på att bläddra mellan vackra motiv.

 

Skönhet ligger i betraktarens öga

Vad avgör egentligen om en tavla är fin eller ful, tilltalande eller helt enkelt motbjudande? Hur konst upplevs och tolkas kan skilja sig åt enormt beroende på vem som tittar på den. Dock kan många nog vara överens om att en tavla eller två kan göra mycket för ett rums atmosfär. Klassiska mästerverk som Leonardo Da Vincis ”Mona Lisa” eller Vincent van Goghs ”Stjärnenatt” kan ge ett tidlöst intryck. Tavlor föreställandes Afrikas savann eller Sydamerikas högsta berg gör ett rum exotiskt och spännande. Eller varför inte en tavla med familjen som motiv att hänga i hallen för att välkomna besökare.

 

En bild säger mer än tusen ord

En tavla kan väcka otroligt många känslor. Många har säkert vandrat runt på ett museum och mest känt förvirring eller att man helt enkelt inte fattar poängen. Men man behöver inte alltid förstå en tavla för att den ska vara tilltalande. Den där bilden av en burk tomatsoppa kan framkalla starka minnen som väcker kärleksfulla känslor. En enkel svart prick mot en vit bakgrund kan lämna människor mållösa, medan andra tycker att de själva hade kunnat göra ett mycket bättre jobb. Oavsett hur mycket eller lite man kan om konst kan allting vara ett mästerverk om man tittar länge nog.

Fler nyheter