Kläderna gör människan

18 maj 2019 jonas olsson
Kläderna gör människan

Kläder ser kanske de flesta som något självklart och plaggen i sig själva manar kanske inte så ofta i vardagen till funderingar annat än när man inte hittar sin ena strumpa när man har bråttom att komma till jobbet. Men kläder är fundamentalt viktiga av flera skäl. De fyller både den praktiska funktionen att skydda våra kroppar från både kyla och värme, regn och sol, men spelar också en väldigt stor roll som sociala markörer. Modebranschen lever i hög grad på människors behov av att bland annat med hjälp av klädstilen visa vem de är och vad de står för.

 

Den praktiska funktionen

I modesammanhang är vissa plagg förvisso viktigare än andra men det finns klädespersedlar som till synes är väldigt vardagliga men som vid en närmare titt visar sig ha många intressanta egenskaper som man inte alltid tänker på. Till dessa kan man räkna handskarna. För de flesta är handskar det självklara valet för vuxna när man behöver skydda sig mot kyla vintertid – medan vantarna i högre grad är till för att skydda känsliga barnahänder. Egentligen är det inte någon större skillnad på vantar och handskar men de flesta skulle nog dra sig lite för att kalla stickade tumvantar för handskar.

 

En utmaning att välja i mångfalden

Om man inte vill sticka sina eller barnens vantar eller sy sina egna kan man förstås vända sig till någon välsorterad butik som säljer handskar. Det är trots allt det enklaste sättet att snabbt och bekvämt skaffa sig det man är ute efter. Oavsett om man är ett modelejon ute efter de rätta accessoarerna till helgens operabesök, eller behöver fixa nya tumvantar till barnen innan snön faller nästa gång. Caesar lär ha sagt: “Tärningen är kastad”, men han kunde lika gärna ha sagt att handsken var det eftersom båda uttrycken har med utmaningar att göra. Att välja rätt handskar är en utmaning – och en rolig sådan.

Fler nyheter