Inget slår en god bok

21 juli 2020 william eriksson

Under ganska många år nu har vi tagit större och större steg mot en digitaliserad värld. Tekniken har möjliggjort att böcker, pärmar och protokoll har gått från klassisk bokbindning och pappersförvaring till att hamna på datorn som digitala filer istället. Och visst, man kan väl erkänna att det finns en del fördelar med digitaliseringen av böcker och pappersdokument. Men nog ska man väl fortfarande inte förringa känslan av att slå upp en bok i händerna, bläddra mellan bladen och känna den speciella doften av en helt ny bok. Det är nästan svårt att sätta ett pris på känslan, och känslan kan vi tacka bokbindarkonsten och inbindningar för.  

 

Boktryckarkonsten revolutionerade dokumentationen 

För böckerna är trots allt en otroligt stor del av vår historia. Det är i böcker som mänskligheten har dokumenterats genom alla tider. Och böckernas potential fullständigt revolutionerades när man i mitten på 1400-talet lyckades uppfinna boktryckarkonsten. När det var dags för inbindning och sedermera boktryckeri utförde man allting för hand fram till ungefär 1800-talets mitt. Därefter började maskiner ta över arbetet, vilket också såklart ledde till att man kunde producera böcker både snabbare och i större omfattning än tidigare.  

 

 

Böckerna har inte spelat ut sin roll 

Nu har vi kommit så långt i tekniken att digitala alternativ alltså alltmer börjar ta över böckernas roll i samhället. Inbindningar och bokbindning har dock ännu inte helt glömts bort, och tur är väl det. Vi ska vara tacksamma att det fortfarande finns aktörer som ägnar sig åt binda ihop böcker, tidskrifter och andra papperslagringar. För det är fortfarande tack vare bokbindningen som du kan krypa ned i soffan framför brasan en kall vinterdag och läsa en god bok. Det är väl betydligt skönare att vila ögonen mot en fysisk bok du har i handen än mot din Ipad, dator eller telefon? Böckerna är inte passé. Än. 

Fler nyheter