Högt och långt

21 juni 2020 Lily Hansen

Mobilkranar i västerås, och på andra orter, används oftast när man behöver lyfta något högt eller långt, och kanske även väldigt tungt. Det kan vara en maskin eller byggmaterial som ska lyftas upp i en byggnad eller upp på ett tak. Mobilkranar används till och med då man monterar fasta kranar. Detta eftersom det finns mobilkranar som kan nå väldigt högt upp i luften. En kran är med andra ord ibland den enda möjligheten att kunna utföra ett uppdrag eller ett projekt, som pågår på en annars otillgänglig plats.

 

Olika slags kranar

Den kranen man är mest van vid att se är säkert den fast installerade kranen, som används på byggplatser, i hamnar och vid järnvägar. Men det finns även andra sorter kranar. Traverskranen är en kran som ofta används inomhus inom industrin eller i verkstäder. Den fästs i taket och kan därmed förflytta material uppåt och åt sidorna. Men det finns även kranar som kan köra omkring på gatan och de kallas för mobilkranar eller kranbilar. En kranbil är en bil som fraktar gods och även har en kran för att kunna sköta lastning och lossning, medan en mobilkran inte har någon lastyta. Mobilkranen har också alltid en rejält större lyftkraft och omfång.  

 

 

Rätt för projektet

Om man har behovet av en kran så är det klokt att fundera över vilket omfång och lyftkraft den ska ha och hur länge man behöver den. En mobilkran brukar man endast ta in för kortare uppgifter eftersom de förvisso är flyttbara men även betydligt dyrare i längden än en fast kran. I övrigt är det samma regler som gäller för alla typer av kranar när det gäller hur man lyfter och säkerheten däromkring. Som kranförare har man i stort sett alltid någon som sköter koppling och lossning, och som även ser till att säkerhetsföreskrifterna följs noggrant.

Fler nyheter