Fotografens ABC

01 juli 2019 jonas olsson
Fotografens ABC

Det är fotografen som gör bilden lika mycket som det är kameran. Inte bara en känsla för komposition är nödvändigt, utan också tekniskt kunnande. Det sistnämnda kan man lära sig inom en relativt kort tid, men för en riktigt bra bildkänsla krävs år av erfarenhet eller renodlad talang.

Att ta en bild är mer än att bara rikta kameran i synfältet och låta slutaren göra jobbet. Man måste väga in hur ljuset och bländaren påverkar bilden – ska det vara stort eller litet skärpedjup, ska bilden framhäva kontraster och mörka ner, eller ska man få en så neutral exponeringen som möjligt?

 

 

Olika infallsvinklar för olika jobb

Vilken metod man väljer att använda sig av beror så klart på syftet med bilden. Vissa prioriterar komposition och vinkel, medan andra lägger tyngd på ljusinsläpp och slutartid. Men oftast, om inte alltid, fungerar alla dessa infallsvinklar i unison med varandra. 

 

Det finns dock vissa användningsområden där man behöver en specialkompetens. Arbetar man som studiofotograf måste man studera ljussättning till en större utsträckning än en landskapsfotograf, till exempel. Det är absolut nödvändigt att ha en bra förståelse för vilket intryck av kyla eller värme ljuset producerar på olika personer. Ljussättning handlar också mycket om hur man framhäver skuggor efter olika ansiktsdrag. 

 

Lär känna din fotograf

Det underlättar att vara en sann människovän om man är studiofotograf. Man måste framhäva ens modells bästa sida och sanna glädje. Kan man hantverket väl så blir man också bättre på resten; spänningen minskar och din modell kan känna sig bekväm och avslappnad.

En fotograf i Borås som har god handlag med både kamera och personer är https://www.fotografmarcus.com/. Där kan ni finna en rad olika tjänster, samt smakprover som retar foto-aptiten, i hans portfolio.

En bra portfolio är A och O; det är lika viktigt med nöjda kunder som det är med förstklassiga bilder. Bilderna är också det snabbaste sättet att lära känna din framtida fotograf.

Fler nyheter