Få trädgården rätt från början

14 maj 2020 william eriksson

Har du fått för dig att börja plantera? För något århundrade sedan, hände en sorts massemigration – folk ville bort från landet och in i staden. Men någonstans djupt nere i hjärtat fanns det en kärlek för jordmån som aldrig riktigt dog ut. Nu händer raka motsatsen – man längtar tillbaka till landet, man vill ut och plocka sten och hugga ogräs, så sina egna grönsaker och äta av egna händers frukt. Att ha skönt på landet, kallas det. Och nu är det din tur.

 

Vägen till resultaten är enkel, men kräver kunskap

Det finns många inspirerande bilder och poster på sociala media, där folk berättar om sina lyckade äventyr inom jordbruk. Du ska nu försöka göra som dem. Men när du slösat en massa frön på ofruktsamma resultat, kan det vara lockande att ge upp… Gör inte det! Du behöver endast lite vägledning, och det finns hjälp att få, till exempel här: http://www.stangatradgard.se/. Vare sig du vill starta en vertikal trädgård i din lägenhet mitt i stan, eller ett riktigt omfattande projekt på dina många kvadratmeter mitt ute på vischan, kan du få den hjälp du behöver.

 

 

Fixa jord, skaffa växter

Hos en handelsträdgård kan du få hjälp med det mesta. Vill du starta trädgården rätt, gäller det att fixa jorden. Är det ett stort område du har hand om, finns det många företag som erbjuder hjälp med grävning. När jordplätten är klar, kan du även köpa små växter, som bärbuskar, fruktträd eller prydnadsväxter. Dessa sätter du på din tomt och sköter om, så blir de snart stora, fruktgivande (eller åtminstone skönhets givande) träd. När du ser att du lyckats med detta, kan du fortsätta med svårare projekt, som till exempel ömtåliga tomater. Och vill du lyckas med din sådd, glöm inte att läsa på om grönsakens behov innan du sår!

Fler nyheter