Din kropp kan inte göra allting själv

21 juli 2020 patrick pettersson

Ibland behöver kroppen hjälp. Oavsett om man vill idrotta och motionera eller om man bara vill kunna resa sig ur soffan och göra vardagliga saker säger ibland kroppen ifrån. Den verkligen skriker “nej!” och en rörelse som du tidigare aldrig hade några problem med att utföra går verkligen inte längre. Du kanske har råkat ut för en skada, blivit sjuk eller på något vis överansträngt dig som nu hindrar kroppsdelar från att utföra sin gamla repertoar. Då är det inte meningen att man ska trycka på ännu hårdare och tvinga kroppen, utan istället behöver man gå tillbaka från början och helt enkelt rehabilitera. 

 

Behandling av muskler och leder 

Rehabilitering efter skador och sjukdomar med målet att kunna röra på sig smärtfritt igen utför man i regel med hjälp av en fysioterapeut. Fysioterapeut är det man tidigare kallade för sjukgymnast. En fysioterapeut är precis vad det låter som – en terapeut för dina fysiska åkommor. Men till skillnad från en psykoterapeut kommer fysioterapeuten inte prata med dina muskler och leder, utan använder sig av en annan form av behandling. Nämligen att gradvis utföra övningar som i rätt takt bygger upp din förmåga att kunna röra dig så som du önskar igen.  

 

 

Skaderehabilitering vanligt bland fotbollsspelare 

Många patienter hos fysioterapeuter, eller sjukgymnaster, kommer in då de behöver rehabilitera en skada som uppstått i samband med idrotter. Man kan till exempel tänka sig att en sjukgymnast i Köping inte sällan får besök av fotbollsspelare från Köping FF. I fotboll uppstår nämligen ofta typer av skador som behöver långsam och rehabilitering steg för steg med stöd av en sjukgymnast. Att slita av hälsenan eller dra av korsbandet är till exempel allvarliga men inte ovanliga skador i fotboll. Kanske går de till och med till Slottspraktiken i Köping som du kan läsa mer om här: http://www.slottspraktiken.se/

 

Fler nyheter