Tid är det mest dyrbara som vi har

12 december 2019 Mikael Barani
Tid är det mest dyrbara som vi har

Tid är världens dyrbaraste råvara. 
Varför?
För att vi aldrig kan få mer av den. 

Därför är det så intressant att vi ofta inte reflekterar över hur vi spenderar vår tid. Däremot har vi uttryck som ”att slå ihjäl lite tid”. Ironin är ju dock att det är tiden som, förr eller senare, slår ihjäl oss.

Den största indikatorn på att vi använder vår tid väl är att vi jobbar heltid. Det har blivit som ett mått på att vi är bra människor. Kanske mer så än att vi faktiskt spenderar tid, och uppmärksamhet, på vår familj. 
Nej så länge vi hinner med att jobba 40 timmar i veckan så är det helt okej att vi trampar vatten när det gäller övriga livet. 

Istället borde vi sätta oss ned under ljuset från en lampa från Gubi med penna och papper framför oss. Där kan vi snacka om väl investerad tid.

Nu handlar detta förstås om mer än att bara sitta där. Det handlar om att skriva ned allt det som du vill få ut av livet.
Ett tips är att skriva ned både kort- och långsiktiga mål: Vad vill du hinna med i år? Inom tre år? Fem och tio år?

Du kan även skriva ned dagliga mål för att kunna stämma av om du är på väg åt rätt håll. Utvärdera i slutet av perioden – oavsett om det rör sig om ett dygn eller tio år – för att se hur det gick,

Ställ dig sedan frågor kring vad du lärde dig av dagen/året/perioden och vad du vill göra annorlunda för att lyckas bättre.

Det finns mängder med blogginlägg och böcker som har ännu mer specifika upplägg för dig som vill gå på djupet med att optimera din tid.

Naturligtvis handlar tid även om återhämtning och att bara njuta av tillvaron.

Fler nyheter