Kranar har alltid behövts

10 juni 2019 jonas olsson
Kranar har alltid behövts

Redan 200 år före Kristus hade man uppfunnit kranar för att bygga monument. Man har hittat en utmejslad stentavla från den tiden som visar en kran för detta ändamål. När man sedan under medeltiden skulle bygga höga kyrkor i Europa, använde man också sig av kranar, som sattes fast högt upp. Som kraftkälla fick två personer springa i hjulen. Numera använder man hydraulpumpar som drivs med dieselmotorer.

 

 

Olika sorters kranar

Vid byggen, när man ska höja eller sänka något tungt, behövs det för det mesta en kran. Oavsett vilket behov man har, finns det många företag som hyr ut kranar och även säljer lyfttjänster via sina depåer. Om man t.ex. skulle behöva kranlyft i Kiruna är det lätt ordnat. Det finns många sorters kranar, beroende på vad som ska lyftas och om det gäller ett bygge eller en omlastning. En mobilkran, exempelvis, är en bom av järn eller stål som sitter fast med gångjärn på en mobil plattform. Eftersom bommen är teleskopisk, kan den lätt skjutas in och ut. Den höjs eller sänks med hydraulcylindrar eller med vajrar. När man ska lossa eller lasta gods på bilar, använder man sig av en lastbilskran, som har leder som rör sig med hydraulik.

 

Kranar i hamnmiljö

Bland de större kranarna, speciellt ofta i hamnmiljö, kan man se containerkranarna. De har lyftanordningen på en stålram med fyra stora ben. Som framgår av namnet lyfter de containers när det gäller lastfartyg i hamnen, men de används ibland också för omlastningar mellan lastbilar och godståg. Ska man bygga broar eller flytta båtlaster behövs speciellt starka kranar, och då använder man sig ofta av pontonkranar. De är flytande, vilande på pontoner och kan lyfta upp till 10.000 ton. Så inga lyft är för stora eller för små. Behöver du hyra en kran finns det säkert någon depå i närheten som du kan kontakta.

Fler nyheter